Блог

MentalPress 30

Как да обичам себе си Или защо другите винаги са по-важни …

Колко пъти сте чували „Важно е да обичаш себе си“ или „Не е възможно да обичаш друг човек, ако на първо място не обичаш себе си“. И колко пъти в отговор на това си замълчаваш, леко се усмихваш, а в главата прокънтява един единствен въпрос: „КАК?“

Да обичаш себе си е сложна работа. Сама по себе си любовта не е особено проста. Особено когато не са ни я показвали. Не знаем КАК да я изразим, защото не сме виждали КАК се изразява. Подари факта, обаче сме създадени от любов и ние самите я заслужаваме и изразяваме. Понякога не особено здравословно. В следващите няколко изречения ще ти дам идеи КАК можеш да подредиш отношенията със себе си и КАК да изразиш любовта към себе си. 

1. Казвай си, че се обичаш! Казваш го на хората, които обичаш, нали? Тогава защо да не го кажеш и на себе си? Може да си звучи странно, но когато заговориш с езика на любовта, магията се случва :)

2. Благодари си! Мхм, на себе си. Всяка вечер си записвай в една тетрадка за какво от изминалия ден си благодарен. Думата ‚Благодаря‘ е втората по сила след думата „любов“. Чувството на благодарност се свързва с усещането на признателност и значимост. Благодарен си на другите за ред неща. Сега е време да благодариш и на себе си! 

3. Отдели време за себе си! Така както го отделяш за близките си. Разговаряй, задавай си въпроси, проведи диалог/монолог. Ще се изненадаш, но времето, което отделяме за хората около нас е почти цялото, с което разполагаме. Да отделиш време за себе си, не означава да работиш за себе си или да се занимаваш с любимото си хоби. Означава да оставиш пространство, в което да видиш къде се намираш, спрямо целите си, как се чувстваш, спрямо случващото се в живота ти. 

И ето така можеш да започнеш да изграждаш най-значимата връзка в живота ти – тази със самия себе си. Не забравяй да се поздравиш за решението ти да направиш тази първа крачка. 

Успех,

Биляна Вутова 

    ;